Kot ljudje potrebujemo potrditev in občutek, da smo pomembni. Najbolje uspevamo v okolju, ki nam je naklonjeno in nas sprejema. V intimnih odnosih se počutimo varno, videno in slišano.  

Intimnost v odnosih

V slovarju je beseda intimnost opredeljena z besedami, kot so zaupen, prijeten, domač, oseben … Pogosto se intimnost zamenjuje s spolnostjo, vendar obstaja velika razlika med spolnostjo in intimnostjo. Povsem možno je namreč doživeti spolni odnos brez intimnost in pa intimnost brez spolnega odnosa.  

Intimnost v odnosu pomeni, da se znebimo zaščitnih plasti in fasad, tako da se nekomu razkrijemo točno taki, kot v resnici smo, z vsemi pomanjkljivostmi.    

Da bi ustvarili zdravo intimnost v odnosih, pa moramo najprej zgraditi intimnost v odnosu do sebe. Poznati sebe, imeti odnos do vsega, kar se znotraj nas dogaja.

Intimnost v odnosu do sebe

Stari Grki so jo imenovali ‘philautia’, kar dobesedno pomeni ‘ljubezen do sebe’ ali ‘upoštevanje lastne sreče ali prednosti’.

Intimnost v odnosu do sebe pomeni zavedanje lastnih občutkov, misli in dejanj ter skrb za te občutke. Koliko časa si vzamemo zase? Koliko krat se vprašamo, kako se v tistem trenutku počutimo, kaj se dogaja v nas?

Intimnost v odnosu do sebe pomeni razvijanje sposobnosti samo-opazovanja, kar je v današnjem času prav poseben izziv, glede na to, da nas hiter tempo življenja usmerja k temu, da večino časa delujemo iz avtopilota. Največkrat se odzivamo nezavedno, dopuščamo, da naše misli tavajo in nimamo prave predstave, kaj se z nami dogaja.

Z razvojem samozavedanja lahko začnemo opažati in spremljati svoje občutke iz trenutka v trenutek, dokler nekega dne ne spoznamo, da dobro počutje v resnici izhaja od znotraj in ne od zunaj.

Kako zgraditi intimnost v odnosu do sebe?

Tukaj je nekaj predlogov:

Pisanje/snemanje dnevnika

Ali ste vedeli, da obstajajo raziskave, ki dokazujejo, da lahko zapisovanje svojih misli o dogodkih (tako dobrih kot slabih) izboljša fizično in psihično zdravje?

Če se nimamo za “pisatelja”, začnimo s samo 10 minutami na dan in poglejmo, kaj lahko spravimo iz glave na papir. Druga možnost je, da preizkusimo video dnevnik, ki je lahko presenetljivo učinkovit način za odkrivanje pomembnih spoznanj o sebi.

Biti sami s sabo

Občutek osamljenosti je boleč, medtem ko je samota dobrodošla priložnost za krepitev zdravega stika s sabo. Ne glede na to, ali preživimo dan sami doma ali gremo sami na kavo ali v kino, druženje s sabo lahko zgradi zaupanje, ponudi veliko uvidov o sebi in pomaga okrepiti našo notranjo vez. Če se počutimo dovolj drzno, se lahko odpravimo tudi sami na počitnice ali se prijavimo na kakšen tečaj ali skupinsko dejavnost, ne da bi poznali eno samo osebo.

Skrb za svoje počutje (stik s svojimi potrebami)

Stres je del našega vsakdana. Ko se počutimo preobremenjene ali potrte, si vzemimo minuto in ugotovimo, kakšne so naše resnične potrebe. Je to spanec, gibanje, tišina, počitek, sprostitev, igra, pogovor, umik, družba … Za napetosti, ki se v nas dogajajo, moramo prevzeti odgovornost in jih pravočasno nasloviti. Kriviti službo, družino, partnerja ali otroke za naše počutje je povsem nesmiselno. Mi sami smo odgovorni za to, kaj se z nami dogaja. Če si vzamemo dovolj časa, da pridemo v stik s sabo, bomo lažje razumeli, kaj nam trenutno počutje sporoča in kaj potrebujemo, da bi se počutili bolje.

Naš odnos do sebe je najpomembnejši odnos, ki obstaja. Omogoča nam, da se povežemo z drugimi na globljem, intimnejšem nivoju. Na ta način ustvarjamo vezi, ki nam zagotavljajo čustveno varnost in občutek pripadnosti, kar predstavlja nepogrešljiv temelj za dobro duševno zdravje.