Trenutno živimo v času izjemne negotovosti, ko ne vemo, kaj bo jutri. Epidemija novega koronavirusa je spremenila naša življenja in svet.

Vsi naši načrti so se čez noč razblinili, nestabilne okoliščine pa nam preprečujejo, da bi si zastavili nove. Omejeno je naše gibanje, stiki z ljudmi, naše delo, s katerim se preživljamo. Take razmere v nas lahko sprožajo strah, tesnobo, anksioznost, frustracijo, pa tudi žalost in jezo.

V trenutnih razmerah je naše duševno zdravje še bolj obremenjeno, zato je pomembno, da mu namenimo posebno pozornost. V ta namen je dobro upoštevati nekaj napotkov, ki nam lahko koristijo pri ohranjanju trezne glave in mirnih živcev.

Previdnost brez pretiravanja in panike

V trenutnih razmerah je povsem normalno, da občutimo strah in zaskrbljenost. Neka mera strahu je tukaj povsem na mestu, saj nas spodbuja k temu, da smo bolj previdni in da se ustrezno zaščitimo. Umivamo si roke, poskrbimo za ustrezno socialno razdaljo, kihamo in kašljamo v rokav, se čim manj zadržujemo v skupinah in ostajamo doma.

Problem se pojavi takrat, ko strah preraste v pretirano anksioznost ali paniko, kar vodi do vedenj, ki nam ne koristijo, temveč škodijo. Kopičenje pretiranih zalog hrane, mrzlično razkuževanje rok in prizadevanja, da bi doma ustvarili povsem sterilno okolje, so vedenja, ki ne pripomorejo k lajšanju psihične napetosti. Ostanite zmerni pri svojih preventivnih ravnanjih. Dovolj bo, če boste upoštevali priporočila stroke.

Zanesljivi viri, ki vam lahko koristijo:
Spremljanje koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19)
Koronavirus (SARS-CoV-2) – ključne informacije
Koronavirus COVID-19 – Spletišče državne uprave Republike Slovenije

Zdrava mera informacij iz verodostojnih virov

Pomembno je, da ste dobro informirani, da sledite razvoju dogajanj in da informacije črpate iz verodostojnih virov. Pri tem pa pazite, da ne prestopite meje, in ne dovolite, da bi vas raznovrstni mediji zasitili z informacijami, ki vam ne koristijo. Spletni kanali so namreč polni raznih ugibanj, namigovanj in špekulacij. Zaščitite se pred toksičnimi viri informacij, ki lahko v vas zanetijo še dodatno tesnobo in anksioznost. Spremljajte le informacije iz verodostojnih virov, in to v zmerni količini. Ni potrebno, da bi informacije prek telefona, spleta ali televizije preverjali vsako uro. Dovolj je, da jih preverite enkrat do dvakrat na dan.

Zanesljivi viri, ki vam lahko koristijo:
Delo.si – novi koronavirus
Siol.net – novi koronavirus
Rtvslo – novi koronavirus

Socialna aktivacija

V trenutkih negotovosti je za duševno dobrobit zelo pomembno, da se skupnost poveže! Verjetno že veste, kako so se Italijani povezali prek petja z balkonov, Španci pa s ploskanjem. Zelo pomembno je, da ohranjate stike s prijatelji, sorodniki, sodelavci, saj je za pomiritev živčnega sistema in splošno duševno zdravje občutek socialne povezanosti nepogrešljiv.

Uporabite tehnologije, ki so vam na voljo, pokličite po telefonu ali se povežite prek spletnih aplikacij, kot so Skype, Google Hangouts, Messenger chat

Sedaj je čas, da kontaktirate prijatelja, s katerim že dalj časa nista bila v stiku, morda bolj pogosto kot sicer pokličete starše oziroma starejše osebe, ki jih sedaj ne morete obiskovati, s sodelavci se lahko dogovorite za sestanke prek spleta. Ostanite povezani in solidarni.

Zanesljivi viri, ki vam lahko koristijo:
Skype
Google Hangouts
WhatsApp
Viber*
Zoom

*Aplikacija je pred kratkim zaradi koronavirusa podvojila število oseb v skupinskih klicih.

Fizična in psihična aktivnost

Najboljši recept, da se izognete anksioznosti in tesnobi, je, da ste (fizično in psihično) aktivni. Naredite seznam vseh opravil, ki jih lahko sedaj storite doma. Morda se lotite korenitega spomladanskega čiščenja, prevetrite garderobo, pospravite balkon, klet, podstrešje, poskusite kakšno novo vadbo, lahko rišete, pojete, plešete … Na spletu je polno najrazličnejših tečajev (tutorials) … Izkoristite čas, da se naučite česa novega ali nadgradite svoje znanje.

Mnogo ponudnikov je sicer omogočilo brezplačen dostop do različnih vsebin prek televizijskih zaslonov in spleta, kar je lahko prijetna popestritev, vendar imejte v mislih, da z nobeno stvarjo ne gre pretiravati. Gledanje televizije oziroma preživljanje časa na spletu je treba omejevati tudi v takih razmerah, saj naše telo in psiha potrebujeta aktivnost.

Zanesljivi viri, ki vam lahko koristijo:
MojeZnanje
Open Culture – v angleščini
Tutorials Point – v angleščini
Alison – v angleščini
Lynda – v angleščini

Joga z Ano Pirih
Vadba s Kim Čadež
Ustvarjanje
Risanje – v angleščini

Čuječnost in sprostitev

V zahtevnih časih je pomembno, da sproti lajšamo posledice stresa tako, da poskrbimo za svojo sprostitev. Vsaj enkrat na dan se povsem izklopite od naprav, če je le možno, si vzemite nekaj minut samo zase. Poiščite tako dejavnost, ki je za vas najbolj sproščujoča. Morda je to poslušanje umirjene glasbe, sproščujoča kopel, počasna vadba.

Za ohranjanje duševnega zdravja so priporočljive tudi vaje čuječnosti, vodene meditacije ali avtogeni trening. Lažje boste kos zahtevnim psihičnim obremenitvam, če boste redno skrbeli za to, da je vaš živčni sistem umirjen. Sedaj je idealen čas, da vključite čas za sprostitev v vaš vsakdanjik.

Zanesljivi viri, ki vam lahko koristijo:
Čuječnost: Vodena sprostitev
Tehnike za sproščanje napetosti
Avtogeni trening
Qigong za sprostitev

Ostanite v sedanjosti, tukaj in zdaj

Bodite pozorni na svoje misli, naj vas ne odpeljejo v preteklost, ki je ni več, ali v prihodnost, ki je še ni. Prav pretirano razmišljanje o tem, kaj bi bilo, če … oziroma kaj bo če … v nas povzroča največ neprijetnih občutkov anksioznosti, tesnobe, pa tudi paniko, ko v mislih vidimo le najbolj črne scenarije.

Sprejmimo dejstvo, da se trenutno nahajamo v prehodnem obdobju negotovosti, ko še ne poznamo razpleta dogajanj. Ohranimo trezno glavo in se osredotočimo na tisto, kar lahko obvladujemo. To pa so zagotovo naše misli. Naj bodo prijazne in usmerjene v tukaj in zdaj.

Če pa čutite potrebo, da izrazite svoje nelagodne misli in strahove, jih zapišite. Prelijte jih na papir in dovolite, da tam tudi ostanejo.

Ne sprejemajte večjih odločitev

V trenutnem stanju, ko je vaš živčni sistem še posebno razdražen, je bolje, če z velikimi odločitvami počakate. Lažje in bolje jih boste naslovili, ko boste v bolj stabilnem duševnem stanju, zato jih zaenkrat, če se le da, prestavite

 

Skratka, trenutna situacija je naporna in povsem normalno je, da se soočamo z neprijetnimi občutki. Zato je pomembno, da poskrbimo tudi za naše duševno zdravje, tako da smo prijazni in sočutni do sebe in drugih.

Imejmo v mislih, da smo vsi skupaj v enem čolnu in moramo sedaj, ko je nevihta, veslati v isto smer, da se čoln ne prevrne, da zaščitimo sebe in tiste, ki ne morejo plavati. Spoštujmo uredbe in priporočila stroke, pokažimo solidarnost in ohranimo svoje zdravje.

Ostanimo skupaj!